Nevyhazujeme jídlo, u kterého prošlo datum spotřeby
Jídlo vnímáme jako energii, která nás zasytí, udržuje nás zdravé a silné.
- Proto si ho velmi vážíme a snažíme se, aby ke znehodnocení jídla docházelo co nejméně.
- Potraviny, u kterých se blíží datum spotřeby, zlevníme a vy je tak rychle zachráníte a zužitkujete.
- Když už je potravina opravdu neprodejná, tak skončí na kompostu. Toto množství je však minimální.
Víte, že v Česku se vyhodí 750 tisíc tun potravin ročně.
- Z toho je téměř polovina vyhozená ještě před tím, než si zákazník potravinu vůbec koupí? To znamená, že cestou z pole až do obchodu se vyhodí kolem 350 tisíc tun potravin za rok, nemluvě o plýtvání prací a energií potřebnou na vyprodukování takového množství potravin.
- Jen pro představu – pro vypěstování 350 tisíc tun pšenice bychom potřebovali půdu o rozloze větší než celé Krkonoše!
- Podle organizace OSN pro výživu a zemědělství se na světě ročně vyhodí až 1/3 ze všech vyprodukovaných potravin. Ve světě přitom aktuálně trpí podvýživou přes 790 miliónů lidí!
Co si o tom myslíte? Souhlasíte s námi, že je to potřeba změnit?
První krok, jak můžete jednoduše začít, je návštěva bezobalového obchodu ve vašem okolí.
Další část naší filosofie: Zisk z prodeje by měl být férový pro všechny
Zdroje: Pětinu černé popelnice zaplňuje jídlo, které se dalo sníst - Zachraň jídlo (zachranjidlo.cz), Food waste and food waste prevention - estimates - Statistics Explained (europa.eu)