Bezobal má spoustu výhod ;)

Nakupování v bezobalovém obchodě: výhody

Kromě toho, že nemusíš lítat každou chvíli s košem, plasty a papírem, má nakupování v bezobalu spousty dalších benefitů: kupované množství je na tobě, kupuješ jen to, co potřebuješ, nekupuješ zboží podle obalu, ale podle obsahu, zpomalíš a z nakupování potravin se může klidně stát událost.

Nákup pod kontrolou

Kupované množství je jen na tobě. Neznáš-li nějakou surovinu, proč si jí hned kupovat hodně, když nevíš, zda ti bude chutnat/vyhovovat? Tahle výhoda je neocenitelná například u tablet do myčky.

Kupuješ skutečně jen to, co potřebuješ - neseš si s sebou omezený počet sklenic a i když jsou na prodejně i sklenice ze sklenicové banky, připravené sklenice jsou jakási “psychologická kotva”, která jasně říká: “Už nakupuješ něco, co jsi neměl na seznamu!”. Jasně, někdy jsme jen seznam neaktualizovali, ale ve většině případů spíš půjde o nějaké impulzivní nákupy mňamin: “Jé, vy máte mango kuličky? Hmm…”.

Neprodává obal

Potravina ve sklenici/násypníku je prosta klamů. Nejsi lákán(a) obalem vyvedeným schválně v křiklavých barvách, aby poutal pozornost. Odpadají hlášky typu: “s přidaným vitamínem E”, “25 % hmotnosti navíc” nebo “s přidaným množstvím vlákniny”, “bez cukru” atd. Nekupuješ drahý vzduch. Většinou nekupuješ ani junk food (průmyslově zpracované potraviny).

Tvůj obchod, tvůj sortiment

Nadpis je míněn trochu s nadsázkou, nicméně skutečně část sortimentu v místním bezobalu dokázeš ovlivnit. Stačí se zmínit obsluze co ti v sortimentu chybí.

Sortiment je oproti supermarketu značně zúžený, což zjednodušuje výběr.  Zastoupeny jsou jen ty potraviny, které dávají smysl. Od každého druhu je pak zpravidla k dispozici jeden druh. Když čočka, tak zelená, červená a beluga. Tři produkty. Když cukr, tak bílá moučka, třtinová nebo panela. Není třeba tolik řešit složení, protože většina sortimentu není průmyslově zpracovaná.

Zpomalení

Bezobal je jakousi oázou klidu a zpomalení. Nejprve se musíš na nákup doma připravit, kdy dle seznamu připravuješ sklenice, které si pak v obchodě necháš naplnit nebo naplníš sám, dle typu obchodu. Během nákupu si můžeš popovídat s prodavačkou (nebo nemusíš) a dalšími nakupujícími. Nebo si můžeš jen dát kávu (či jiný nápoj), nákup si nechat navážit a mezitím si vychutnat nápoj/knížku. Jak je libo. Jak jsi zrovna “sociální”. 🙂

Od nákupů k životní změně

Na mé první koloběžkové cestě po bezobalových obchodech se mi zaryla do paměti část rozhovoru s Jirkou Sedlákem z tehdy pražského bezobalu Bezobalu:

“Není to o tom ušetřit prachy v obchoďáku, pak rychle vydělat na šichtě za osm hodin a pak jet na Malorku. Prostě žít v tom místě, ve kterým bydlím, dělat práci, která mi dává smysl a jíst potraviny, který mě vyživěj. Nejenom nutričně, ale i duševně. Jde o to, jak potraviny připravuju, s kým se potkávám po cestě k jejich získání, kdo je pro mě vytvořil.”

Tenhle odstaveček krásně objímá vše, co pro mě symbolizuje bezobal a proč si myslím, že by měl tenhle styl nakupování vyzkoušet každý. Za zkoušku nic nedáš, můžeš jen získat!

 

Autorský medailonek

Jsem Tomáš a už spoustu let kráčím cestou k nule (odpadu), jednoduchosti a životní lehkosti. Už nějaký čas se potácím mezi dvěma světy: kreativitou a technikou, čtením a psaním, koloběžkováním a gaučingem, metalem a mantrami.  Ze všech těchto světů sbírám poznatky a jemně je splétám ve vnitřní svět svých literárních postav. Píšu blog, živím se tvorbou a údržbou webů postavených na WordPress. Každou první neděli v měsíci posílám Mlsný zpravodaj, pečlivě sestavovaný kurátorský newsletter, kde pro svých už víc jak 1200 čtenářů vyzobávám to nejlepší ze světa individuální ekologie, přírody, minimalismu atp.