Cena není všechno u bezobalu!

Cena aneb cenovkou to nekončí

Můžeš si koupit “tunu” mouky v akci a při krátkodobém pohledu se plácat po ramenou, jak jsi ušetřil(a). Až na to, že vůbec. Pravděpodobně ti ji prožerou moli. Skutečná cena pak ale nebude ta, co byla na cenovce za kilo, ale ta, kterou jsi dal(a) za celou “tunu”.

To ale není jediný příklad, kdy reflektování vlastních potřeb poráží krátkozraké impulzivní nakupování.

Cenovkou to nekončí

Řetězce se snaží maximalizovat svůj zisk lákáním zákazníků na zlevněné zboží, často podporované dodavateli, kteří poskytují slevy díky velkým odběrům. Běžně se při vystavování zboží, a designování obalu, používají různé poznatky z psychologie. Výsledkem je, že zákazník  nakoupí více, než pro co původně přišel. Nebo nakoupí něco jiného, než potřebuje (větší balení, věci navíc).

Víc jídla doma ovšem velmi často neznamená, že vydrží déle – buď se přecpeme, nebo ho vyhodíme, protože se zkazí. Nakupujeme s “velkýma očima” a potraviny pak vyhazujeme. Dle britského WRAP 40 % zakoupených potravin končí v koši. Česká statistika říká 30 kg/hlava/rok a EU statistika o ČR dokonce 90 kg/hlava/rok. OSN zase přišlo s číslem 50 % (celosvětově).

Nejde přitom jen o množství odpadu, ale i o množství  zbytečně vynaložené energie (lidské, ale i pálení fosilních paliv při přepravě), unavování půdy a plýtvání vody, ale i o naše peníze, které musíme někde získat. Většinou směnou za náš čas, tedy komoditou, které máme ze všech nejméně a vlastně ani nevíme kolik. Mnohdy navíc trávíme čas v zaměstnání, které nám nedělá radost a nedává nám smysl. O to jsou takto vyhazované peníze “krvavější”.

Při nákupu v bezobalovém obchodě si tak můžeš odečíst X % z ceny, kterou bys dal(a) za zboží zakoupené v supermarketu a nikdy nespotřeboval(a).

Úspory při nakupování v bezobalu

V bezobalovém obchodě odpadají “tlaky” na nákup. Současně si nakupující nese jen omezené množství nádob, které si připravil podle nákupního seznamu už doma. Jasně, stále si můžeme vzít sklenice na místě z potravinové banky (prázdné vymyté sklenice, které jsou ve většině bezobalů k dispozici) a odnést si více, než pro co jsme přišli. Ale stále to není tak impulzivní.

Množství je jen na tobě

Kupované množství je jen na tobě. Neznáš-li nějakou surovinu, proč si jí hned kupovat hodně, když nevíš, zda ti bude chutnat/vyhovovat? Tahle výhoda je neocenitelná například u tablet do myčky, pracího prášku nebo jiné drogerie, ale samozřejmě i u objevování nových potravin.

Lepší kvalita

Když nakupuješ jen to, co skutečně potřebuješ, nemusíš tolik řešit, kolik to stojí. Můžeš si pak dovolit i BIO potraviny. Ano, jsou dražší, než konvenční, ale současně si jich budeš víc vážit a méně jimi plýtvat.

Poradenství v ceně

Obsluha zná sortiment a když budeš chtít, dovzdělá tě (zdarma!), jak se která potravina používá. Nejen obsluha, mnohdy i další zákazníci.

Neboj se přijít bez obalů!

Nemusíš se přitom bát přijít bez vlastních obalů. Pro prodavače je to běžná věc. Proto jsou v bezobalech sklenicové banky a většina obchodů je i  vybavená papírovými pytlíky.

A pokud tě o ceny bezobalových obchodů zajímají víc, mrkni na tenhle článek, kde se tím zabývám víc do hloubky. (odkaz na nakupování v bezobalovém obchodě: výhody).

Autorský medailonek

Jsem Tomáš a už spoustu let kráčím cestou k nule (odpadu), jednoduchosti a životní lehkosti. Už nějaký čas se potácím mezi dvěma světy: kreativitou a technikou, čtením a psaním, koloběžkováním a gaučingem, metalem a mantrami.  Ze všech těchto světů sbírám poznatky a jemně je splétám ve vnitřní svět svých literárních postav. Píšu blog, živím se tvorbou a údržbou webů postavených na WordPress. Každou první neděli v měsíci posílám Mlsný zpravodaj, pečlivě sestavovaný kurátorský newsletter, kde pro svých už víc jak 1200 čtenářů vyzobávám to nejlepší ze světa individuální ekologie, přírody, minimalismu atp.