Srovnání ceny mezi bezobalem a supermarketem

  • Bezobalový obchod, mezi lidmi spíš bezobal, je místo pro nákupy především potravin a drogerie do vlastních nádob či obalů. Nic nového pod sluncem, za první republiky byl takový prodej běžný. Jenže normálnost se nám za století posunula a na malé obchůdky je mnohdy nahlíženo jako na “zloděje”.
  • Přetrvává jakýsi patos, že malé a lokální je drahé. A stejný předpoklad se drží i bezobalových obchodů, navíc podpořen domněnkou, že když se dá ze hry obal, musí být zboží zboží bez obalu zákonitě levnější.
  • Až na to, že vůbec. Bezobalové obchody nejsou pro dodavatele moc zajímavé. Odebírají po pětadvaceti kilových pytlích místo po tunách. Výrobci kvůli nim musí stavět balící linky, aby sušenky smetli z pásu před baličkou, protože nikdo nemyslel na to, že by je někdo mohl chtít nebalené.
  • Přesto všechno bezobalové obchody nejsou dražší.

Srovnávat srovnatelné

Lidé při srovnávání cen nesrovnávají srovnatelné, tedy:

  • Stejné množství,
  • stejné objemy,
  • stejnou kvalitu.

Množství

Mnohdy tak lidé dávají proti sobě na váhu sáček dvaceti gramů koření vůči sto gramům v bezobalu.

Jindy narážejí na neznalost objemu sklenice. Netuší, kolik gramů se do ní může vejít. Stejný objem sklenice může po jejím naplnění stoupnout o 50 g, nebo klidně o 1000.

Příklad? Třeba kešu. V klasickém obchodě se dají koupit za 40 Kč/60 g. Když si pak někdo nechá v bezobalovém obchodě naplnit sklenici od medu, protočí se mu panenky. Přitom si odnáší odhadem čtyřikrát větší množství.

Konvenční potraviny vs BIO

Co návštěvníci bezobalu často nerozlišují, jsou BIO potraviny od konvenčních. Někoho BIO prostě nezajímá, ať už proto, že certifikaci nevěří, BIO je pro něj drahé, nebo nad tím prostě jen nepřemýšlel. Většina bezobalových obchodů má však sortiment zastoupen jak BIO, tak konvenci. A nemá-li něco v konvenci, zkus se zeptat, zda by danou potravinu nezařadili do sortimentu. Většina majitelů je “tvárná” a když se sejde více podobně smýšlejících zákazníků, ráda jim vyhoví.

Srovnal(a) jsi ceny dvou potravin, které jsou v konvenční kvalitě, ve stejném množství a přesto jsou v bezobalu dražší?

Srovnávám stejné množství i kvalitu a vidím, že bezobal dražší je!

Samozřejmě, to se stát může. Stejně jako se to stává při srovnání potraviny napříč supermarkety a dalšími obchody. Jedna položka sortimentu neříká, zda je bezobal dražší. Znamená to, jak jakou cenu má zrovna tahle konkrétní jedna položka. Jak je to ale pro druhou, třetí, celý sortiment?

Na to jsem se zaměřil v rámci podrobného průzkumu cen (data z jara 2022), kde jsem proti 17 bezobalům (geograficky napříč ČR) postavil ty nejlevnější potraviny ze supermarketu (za běžné ceny, ne v akcích), zdravé výživy a internetového obchodu.

Výsledek? U konvenčních potravin si můžeš hodit korunou: na líci mince bude potravina v bezobalu dražší, na rubu naopak levnější. Je dobré tedy nespekulovat a nakupovat v bezobalu vše. Pokud nemáš samozřejmě nějak “vychýlený” jídelníček.

U BIO potravin je to však jiná písnička. Zde je mince “cinknutá” ve prospěch bezobalu (vychází levněji).

Cena není proti argument nakupování bez obalu. A to jsme zatím jen srovnávali ceny dvou potravin. V příštím článku dojdeme k tomu, že se nákupem v bezobalovém obchodu nakonec i ušetří.

Autorský medailonek

Jsem Tomáš a už spoustu let kráčím cestou k nule (odpadu), jednoduchosti a životní lehkosti. Už nějaký čas se potácím mezi dvěma světy: kreativitou a technikou, čtením a psaním, koloběžkováním a gaučingem, metalem a mantrami.  Ze všech těchto světů sbírám poznatky a jemně je splétám ve vnitřní svět svých literárních postav. Píšu blog, živím se tvorbou a údržbou webů postavených na WordPress. Každou první neděli v měsíci posílám Mlsný zpravodaj, pečlivě sestavovaný kurátorský newsletter, kde pro svých už víc jak 1200 čtenářů vyzobávám to nejlepší ze světa individuální ekologie, přírody, minimalismu atp.